Objektiv med stil

Så där ja, nu har jag köpt mig ett nytt objektiv. Har länge gått och tänkt på vilket jag skulle investera i och till slut bestämde jag mig för ett Sigma 50-150 f/2.8 med bildstabilisator. Ett stort och tungt zoom-objektiv, men ack så fina bilder det tar :) Jag testade lite olika varianter på liknande linser, bla, Sigmas 70-200 f/2.8 och Canons egna motsvarigheter. Men det som gjorde att jag föll för 50-150 var att jag gillade omfånget. 50-150 motsvarar just ungefär 70-200 på en fullformatare och jag tycker att det känns skönt att ha 50 istället för 70 på den vida änden i och med att jag fotograferar med en crop-sensor. Sen gillar jag skarpt att ha 2.8 genom hela omfånget och skulle jag ha valt Canons motsvarighet så hade inte plånboken räckt till :)

Men jag är hur som helst supernöjd med objektivet och blir hela tiden påmind över hur roligt det är att ta bilder med det. Här ovan har jag några exempel på bilder från de första sessionerna jag tog med det. Även fast det ”bara” är 150 på tele-änden så tycker jag att man kan komma rätt nära motiven som man ser på fågelbilderna.

Det är spännande att fotografera fåglar, man får liksom låta dem vänja sig vid att man är där. I det här fallet hade jag en fördel eftersom de gärna ville ”sätta sig i bilden” i och med att det fans frön där. Men jag fick helt enkelt inta min plats och vänta på att de skulle flyga dit. Det kunde ta 10 minuter ibland men när väl en fågel började äta så kom de andra, en efter en. Sen så fort jag bytte ställning så blev de påminda om att jag var där, och väntandet började om igen :) Men i slutändan var det ändå värt det måste jag säga! Nästa gång tar jag med mig en termos kaffe och lite kakor så blir väntandet inte like utdraget :)

Annars är det här objektivet ett utmärkt porträttobjektiv också, som ni säkerligen kommer att få se i framtiden. På bilderna på blomman och spindelnätet testade jag hur nära jag kunde gå motiven. Och jag måste säga att jag blev ganska överraskad över hur nära jag kunde komma, trots att det inte är ett makroobjektiv.

En lite tristare sak jag lärde mig med det här objektivet var dock att ibland när man köper nya objektiv så är de liksom inställda så att autofokusen ligger inom en viss ”standard”. Det innebär att om kamerans autofokus inte är inom objektivets ”standard” så träffar inte fokuseringen riktigt där man tror. Så var det i mitt fall, när jag fokuserade så hamnade fokuset lite framför där jag siktade. Vilket då resulterade i att det jag ville fokusera på (och det som kamera trodde var i fokus) alltså inte blev i fokus. Tråkigt när det händer men det gör det ibland. En del kameror har en slags mikrojustering inbyggd som gör att man slipper justera objektivet, men det har inte min. Så jag fick skicka in både kamera och objektiv till justering så att de kunde ställa in pbjektivet till min kamera specifikt. Det kostade inget extra men tog lite tid vilket var frustrerande, jag menar när man väl köpt ett nytt objektiv vill man ju inte skicka in det på service det första man gör. Men men, gjort är gjort och nu är det tillbaka, jag en lärdom rikare, nytt fullt fungerande objektiv och väldigt nöjd trots allt! :) Det kan i vilket fall vara bra att tänka på när man köper ett nytt objektiv.

Det var allt för den här gången, snart kommer det fler bilder med det nya objektivet! Som bonus tänkte jag bjuda på en liten filmsnutt som jag slängde ihop till ära för mitt nya objektiv, storslaget och pampigt som sig bör för ett zoom-objektiv :)

Senaste inläggen

Be First to Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *