Grönskande Förfall

För ett tag sedan köpte jag en liten remote till min kamera, en Hähnel Giga T Pro II för den som undrar. En fantastisk liten grej som man kan använda som trådlös remote med alla fördelar det innebär, men den fungerar också som en timer om man programmerar den. Det innebär att jag kan ställa in den så att den ser till att kameran tar som exempel flera bilder med en bestämd intervall mellan varje bild, under en viss tid, för att sedan upprepa detta om man vill. Möjligheterna är väldigt många och det finns många kreativa sätt att använda den på. Bland annat så har jag använt den flitigt när jag varit ute och fotograferat på nätter och kvällar, även om jag då endast har använt remote funktionen. En bra sak att ha med sig i kameraväskan helt enkelt :)

Vad har då detta med det här inlägget att göra? Jo, jag testade att göra en så kallad time lapse där jag använde min lilla remote att trigga kameran med. En time lapse består av en serie bilder tagna under en viss tid på ett motiv som gärna har förändrats under den tiden. Sen sätter man ihop bilderna efter varandra så att det blir en filmsekvens och vips så har man snabbat upp tiden rejält på det man tittar på. Som exempel så används den tekniken ofta när man på tv eller film kan se en blomma växa till synes väldigt fort eller ett hus som byggs och man ser hela förloppet under bara några sekunder. Det är det som kallas time lapse.

Jag fick inspiration till detta efter att jag hade glömt en gurkskiva på diskbänken över natten, när jag såg den på morgonen var den helt uttorkad och jag blev nyfiken på hur hela processen när en gurkaskiva torkar ser ut. Sagt och gjort riggade jag upp min kamera, programmerade timern att ta en bild per sekund, mörklade rummet så gott jag kunde, gjorde i ordning ”scenen” för huvudstjärnan gurkan med lite ljussättning och reflektorer och sen placerade jag gurkan och väntade. Jag lät timern gå i ungefär 10 timmar vilket resulterade i lite mer än 600 bilder. Vanligtvis brukar jag fotografera i RAW men i det här fallet plåtade jag i JPEG för jag visste att det skulle bli ganska många bilder och jag ville inte sitta och editera och processa så många bilder till det här ”testet”.

När allt var klart la jag gurkan i ett vattenbad för att se om den kunde suga åt sig vattnet och få sin form igen. Det kunde den inte. Sen tankade jag in bilderna i datorn och körde dem genom ett program som väldigt smidigt och automatiskt förvandlade alla bilderna till en filmfil. Jag valde att visa 24 bilder per sekund i filmen. Jag komponerade ett litet fallande stycke musik och hokus pokus så var ”Grönskans Förfall” färdig för världen.

Och här är den då i sitt förfall:

Senaste inläggen

4 Comments

 1. Mattias P
  4/11/2013
  Reply

  Intressant och väl genomförd idé! (Sen räknar jag också med att musikslingan är specialkomponerad.)

  • 4/11/2013
   Reply

   Tackar, javisst är det en specialskriven låt till filmen! :)

 2. Maria
  4/11/2013
  Reply

  Du är så duktig!!

 3. Michael
  10/20/2013
  Reply

  Cool filmsnutt och go musik. :)))

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *