Stop the Motion

Nu har jag börjat planera för en riktig stop motion film. Den kommer att bli jättefin och spännande, rolig, sorglig och fartfylld! :) Nä men, skämt o sido så har jag faktiskt fått upp ögonen för stop motion-animation på riktigt nu. Jag är i planeringsstadiet med en kortfilm och har börjat testa konceptet för att hitta olika sätt att jobba på. Och eftersom jag inte har någon vidare erfarenhet av stop motion så ville jag göra lite tester först.

Men vad är då egentligen stop motion kanske du undrar. Jo, det är en slags filmanimering kan man säga. Och vad det går ut på är helt enkelt att man tar en bild på något, sedan flyttar man det lite grann, tar en ny bild, upprepar detta ett par hundra gånger och sedan sätter man ihop alla bilderna. Förhoppningsvis så har man då något som liknar en animation på ett par sekunder. Den här tekniken kallas stop motion.

Jag har alltid varit fascinerad av tekniken och har nu jag äntligen tagit tag i det och börjat gräva mig in i den spännande och tålamodsprövande världen av stop motion :) Det man behöver är egentligen inte speciellt mycket. En kamera av något slag är egentligen allt du behöver i teknikväg. Allt annat är bara tillbehör som kommer att göra ditt liv lite lättare under processens gång :) Ett stativ kan vara bra att ha, samt ett par starka lampor. Sen är det alltid smidigare om man kan sätta ihop alla bilderna i datorn och sedan ha ett filmredigeringsprogram att editera animationen i.

Jag har kollat fram och tillbaka och hit och dit efter hur jag ska genomföra själva fotograferandet på smidigaste sätt och jag föll till slut för ett program som heter Dragonframe. Riktigt roligt och enkelt att jobba med, det har massor av bra funktioner som underlättar arbetet en hel del. Jag kopplar bara in min systemkamera i datorn och så får jag upp bilden i programmet och sen är det egentligen bara att börja fota.

Det är en väldigt tidskrävande process, filmen som jag gjorde har ca 10 sekunders faktisk animation, men bara det lilla tog nästan 5 timmar att göra. Då har jag jobbat utifrån att jag skulle ha 24 bilder i sekunden i den färdiga animationen, vilket innebär att jag måste ta 24 olika bilder för en sekunds film. Lätt uträknat så blir det 240 individuella bilder till 10 sekunder färdig film. Det tar tid det här :)

Men, det är väldigt väldigt roligt och tillfredsställelsen när man ser att figuren man precis har jobbat med börjar få liv och röra sig själv i bilden är total! :) Så efter det här första testet är jag väldigt nöjd och jag tyckte att det gick precis så som jag hade hoppats. Det ska noteras att den här filmen inte har något att göra med den planerade filmen förutom att det har med stop motion att göra, detta var bara ett så kallat tekniktest. Sen i och med att jag är galen i ljudteknik också så kunde jag ju så klart inte låta bli att ljudlägga den :) Lite enkla egna foley och ljudeffekter samt lite musik så var det klart!

Till slut kan jag verkligen rekommendera alla att testa på stop motion, ett väldigt kreativt och kul sätt att uttrycka sig på som man dessutom kan göra med hjälp av relativt enkla medel! Nu ska jag börja planera inför nästa test som borde komma upp här om en inte alltför lång framtid :)

Lite behind the scene

Senaste inläggen

2 Comments

 1. 12/12/2013
  Reply

  AAAAWESOME! MEEEER STOP MOTION FRÅN LINLUSEN PRODUCTIONS ÅT FOLKET! :-D

  • 12/20/2013
   Reply

   Jadå, i full gång, kanske blir det en liten juleklapp här från Linslusen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *