Fotografera i månljus…

Nu har jag varit ute på en rolig fotogarfering. Jag har hört om en del som har tagit bilder i månljus så jag var sugen på att testa det. Så dagen innan senaste fullmånen var det en stjärnklar himmel och jag bestämde mig för att testa ta lite bilder.

Med mig hade jag min kamera, timern, stativet och extra batterier. Min fotointresserade och inspirerande pappa följde även med på detta nattliga äventyr. Ett bra tips inför en sådan här plåtning är att kolla upp var du tänker plåta innan det blir mörkt. På så sätt kan du ha tänkt ut på ett ungefär var du ska stå med kameran och hur du vill ha kompositionerna. Men eftersom detta var en ganska spontan utflykt så hade vi inte lyxen av att ha rekat något innan. Så vi packade oblgatorisk varm choklad och körde ut i natten.

Efter en stund hittade vi ett intressant ställe, på en kulle kunde vi se siluetten av en gammal vädermölla som blev en jättebra utgångspunkt för våra bilder. Vi satte upp grejerna och började ta bilder. När man tar bilder på natten under en stjärnklar himmel så kan det finnas ett par problem. Om man har en för lång slutartid så hinner stjärnrna röra på sig och på så sätt skapa sträck på himlen istället för små prickar. Detta kan ju så klart vara något man vill åstadkomma i vissa fall, men i vårt fall ville jag inte att det skulle ske. Så jag kunde inte använda en slutartid längre än ca 30 sek utan att det blev sträck från stjärnorna. Det man får laborera med istället är bländaren och ISOtalet.

Här är ett par bilder på möllan under stjärnhimlen med endast månljuset som lyser upp, kom ihåg att även om det inte ser ut som det så är det faktiskt nästan mitt i natten och väldigt mörkt ute :)

Som ni ser så blir det ett väldigt häftigt ljus från månen, förvånansvärt starkt ändå trots att det är helt mörkt ute. Den sista bilden, porträttet av när vi tar en fikapaus är taget med en 30 sekunders slutare (vi satt stilla i 30 sekunder) och något högre ISO. Jag tycker att det blev väldigt häftigt ljus från månen, det ser nästan ut som att det är på dagen.

Under tiden vi fotade kom det in lite moln ovanför oss och dem rörde sig väldigt snabbt. Så jag passade på att ta lite bilder på dem och det visade sig bli ganska dramatiska bilder. Dels månljuset som reflekterades i molnen men även stadens glöd som lös upp underifrån.

Sen som en bonus tog pappa med sig sin blixt som vi lekte lite med. Vi använde den dels bara genom att lysa upp ett objekt samt att vi använde stroboskopeffekten för att exponera mig flera gånger under en kameraexponering. Så här blev det:

Det här var ett roligt projekt och jag kan verkligen rekommendera alla att åka ut och fota i månljuset. Man kan få fram scenarion och tillfällen som man annars hade gått helt miste om. Men det roligaste är att experimentera och testa sig fram tycker jag. Sen rätt vad det är så hittar man rätt och får fram ett par spännande bilder.

Senaste inläggen

5 Comments

 1. Carro
  4/2/2013
  Reply

  Wauw va coolt i månljus!
  Det ser verkligen ut som om det är mitt på dagen nästan!
  Sjukt coolt

 2. Eva Lundin
  4/2/2013
  Reply

  Hej Mathias!
  Jag blev nyfiken när jag såg din pappas inlägg på Facebook om att fota ljust i mörker, motsägelsefullt ju.
  Vilka fantastiska bilder! Det ser verkligen ut som om vissa är tagna i dagsljus. Ljuset ser ut som i Norrland, när det är ljust dygnet runt. Blir skärpan extra tydlig vid nattfotografering?
  Det går inte att ta nattbilder med en vanlig amatörikamera antar jag.
  Lycka till med fotograferingen!
  Eva (Calles mamma)

  • 4/2/2013
   Reply

   Tack, kul att du hittat hit och gillar bilderna. Ja det blir ett speciellt sken när man fotar i månljus. Tricket är att ha en lång slutartid på kameran och att använda ett stativ så att kameran står stadigt under exponeringen. Tack vare stativet blir bilderna skarpa även med så svagt ljus som månen ger. En del ”vanliga” kameror kan du ta den här typen av bilder med, det som krävs är att du kan ställa in slutartiden, bländaren och ISOtalet manuellt (oftast symboliserat med ett stort ”M” i inställningarna på kameran). Annars tycker kameran att det är för mörkt för att ta bilder i sådana här situationer :)

 3. Maria
  4/11/2013
  Reply

  Månen i motljus med stjärnor och fluffiga suddiga moln är verkligen vacker! Den är så egen av sig, det gillar jag :-) Rolig idé!

 4. Johan
  11/20/2013
  Reply

  Tjusiga och genomtänkta foton, tack för tipsen!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *